Wyliczanie pochodnej
Krzysiek: Witam,
ponownie wracam z kolejnymi pytaniami. Mam problem z sprawozdaniem z fizyki. Mam wyliczyć
| | sin αn * d | | yn | |
pochodną z λ= |
| . Sin αn= |
| . Ja wyliczyłem sam coś takiego |
| | n | | √D2+y2 | |
| | d*Δsinα | |
Δλ=− |
| i podobno to jest blisko. Oczywiście Δsinα takze wyliczylem, ale osobno i |
| | n2 | |
w zastosowaniu najpierw wyliczylem wartosci Δsinα, a potem podstawiałem pod mój wzór. Także,
jeżeli ktoś coś wie, to będzie miło xd
25 sty 15:39
Adamm: wiesz? wypadało by powiedzieć po czym jest ta pochodna, szczególnie że w rolę wchodzi tyle
niewiadomych
25 sty 15:54
Jerzy:
To jest quiz .... trzeba odgadnąć
25 sty 15:55
Krzysiek: po sinusie, o ile się nie mylę, a w sinusie chyba i po y i po D (yn i y to samo, literowka)
25 sty 16:07
Adamm: jeśli po sinusie, a d oraz n są niezależne, to pochodna lambda po sinusie wynosi
25 sty 16:11
Krzysiek: Okej, czyli mam dobry już wynik, ale mógłbyś jeszcze wyliczyć do sinusa dla y i D ? Poza tym
| | x*y | |
mam jeszcze problem z drugim wzorem, f= |
| i z tego też ma być pochodna po x i y. |
| | x+y | |
25 sty 16:15
Adamm: | d(sinα) | | yD | |
| = − |
| |
| dD | | √(D2+y2)3 | |
25 sty 16:19
Krzysiek: to co z tym drugim wzorem ?
| | x*y | |
f= |
| po jednym i drugim :c |
| | x+y | |
25 sty 18:36
Krzysiek: jednak zmiania

tam miało być po alfie, a nie po sinusie.. sorki :c
25 sty 18:43