Przeksztalcanie warybku
Maturzystka: Przekształć warunek x12−x22=x14−x24 dla x1≠x2 do postaci (x1+x2)(x12+x22−1)=0
25 sty 15:28
Jerzy:
a − b2 = (a2 + b2)(a2−b2) ⇔ a2 + b2 = 1 ⇔ a2 + b2 − 1 = 0
25 sty 15:32
Jerzy:
Twój warunek nie jest tożsamością.
25 sty 15:35
Janek191:
x12 − x22 = ( x12 − x22)*(x12 + x22)
więc
(x12 − x22)*(1 − ( x12 + x22 ))= 0 *(−1)
( x1 − x2)*(x1 + x2) ( x12 + x22 − 1) = 0 / : (x1 − x2) bo x1 ≠ x2
(x1 + x2)*( x12 + x22 − 1) = 0
25 sty 15:37
Jerzy:
A od kiedy to: a2 − b2 = ( a2 − b2)(a2 + b2) ? ( pierwsza linijka )
25 sty 15:41
Janek191:
Coś pewnie źle przepisała Maturzystka

?
25 sty 15:43
Jerzy:
Nie było wpisu ...żle popatrzyłem
25 sty 15:44
Maturzystka: Wlasnie mi tez brzmi to bezsensownie i wielokrotnie upewnialam sie ze jest przepisane dobrze.
25 sty 15:45
Jerzy:
Rozwiąznie
Janka jest prawidłowe
25 sty 15:47
C: Przepraszam, moze to glupie pytanie j powinnam wiedziec ale skad sie wzielo (1−(x12+x22)) w
2giej linijce
25 sty 15:49
Maturzystka: Janek191 dziękuję
25 sty 15:50
Jerzy:
Po przeniesieniu na lewą stronę wyłaczamy: (x12 − x22) przed nawias.
25 sty 15:50
C: Okej teraz to widzę. Dziękuję bardzo!
25 sty 15:52