matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz wszystkie liczby całkowite a≠1,
Bella:
a+2
Wyznacz wszystkie liczby całkowite a≠1, dla których wartość wyrażenia
jest liczbą
a−1
całkowitą.
25 sty 15:16
Adamm:
a+2
3
=1+
a−1
a−1
musi być a−1=1 lub a−1=−1 lub a−1=3 lub a−1=−3
25 sty 15:17
Jerzy:
a − 1 + 3
3
=
= 1 +
... i ten ułamek musi być liczbą całkowitą.
a − 1
a − 1
25 sty 15:18
Krzysiek:
a+2
a−1+3
3
=
=1+
a−1
a−1
a−1
a−1=3 ∨ a−1=−3 a−1=1 ∨ a−1=−1 a=4 ∨ a=−2 ∨ a=2 ∨ a=0
25 sty 15:20