matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Calka
Jsnagzb:
dx
∫
1−tgx
25 sty 14:41
Adamm:
t=tgx
1
dt=dx
1+t
2
1
∫
dt
(1−t)(1+t
2
)
25 sty 14:42
Jsnagzb:
A to nie jest pochodna arctgx?
25 sty 14:44
Adamm:
nie, to jest całka
25 sty 14:45
Jerzy:
1
(arctgx)' =
1 + x
2
25 sty 14:45
Jerzy:
Pewnie nie łapie tego: t = tgx ; dt = (1 + tg
2
x)dx ;
dt
dt
dx =
=
1 + tg
2
x
1 + t
2
25 sty 14:48