Stężenia roztworów
Kwiatuszek: W pierwszym naczyniu jest roztwór cukru o stężeniu 10%, a w drugim 20%. gdyby do zawartości
pierwszego naczynia wlać 1kg roztworu z drugiego naczynia to otrzymalibyśmy roztwór o stężeniu
12%. Gdyby natomiast 1kg roztworu z pierwszego naczynia zmieszać z zawartością drugiego to
powstałby roztwór o stężeniu 16%. Jakie stężenie miał roztwór otrzymany ze zmieszania całych
zawartości obu naczyń?
25 sty 14:18
Janek191:
x 10 %
y 20 %
0,1 x + 1*0,2
1)
= 0,12
x + 1
0,2 y + 1*0,1
2)
= 0,16
y + 1
0,1 x + 0,2 = 0,12 x + 0,12 ⇒ 0,02 x = 0,08 ⇒ x = 4
0,2 y + 0,1 = 0,16 y + 0,16 ⇒ 0,04 y = 0,06 ⇒ y = 1,5
x = 4 kg ( 10 % )
y = 1,5 kg ( 20 %)