Pierwiastek 2 stopnia ?
Patryk98: Ostatnio na próbnej maturze zrobiłem zadanie z wzorami vieta i na końcu wyszło mi równanie z
pierwiastkiem drugiego stopnia z 16. No i rozpisałem to na 2 rozwiązania (−4 i 4) i straciłem
punkty za to. Dlaczego takie rozumowanie jest złe?
25 sty 14:16
Jerzy:
Coś mącisz .
25 sty 14:25
Janek191:
x2 = 16 ?
25 sty 14:35
Patryk98: 4m+2=√16
25 sty 15:10
Jerzy:
| | 1 | |
4m + 2 = 4 ⇔ 4m = 2 ⇔ m = |
| |
| | 2 | |
25 sty 15:11
Patryk98: A pierwiastek z 16 to nie jest też −4?
25 sty 15:18
Jerzy:
Nie.
25 sty 15:19