.
Zosia: Rozwiąż równanie sin2x + sin4x + sin6x + ... = 1, którego lewa strona jest sumą wyrazów
nieskończonego ciągu geometrycznego.
Rozwiązanie zapisz w postaci wielokrotności liczby π/4.
25 sty 14:11
Jerzy:
| | sin2x | |
Dla: |sinxI ≠ 1 lewa strona = |
| |
| | 1 − sin2x | |
25 sty 14:14
Adamm: sin2x≠1
sin2x+sin2x=1
sinx=√2/2 lub sinx=−√2/2
25 sty 14:16
Janek191:
a
1 = sin
2 x
q = sin
2 x Dla I q I < 1
więc
tg
2 x = 1
tg x = − 1 lub tg x = 1
| | π | | π | |
x = − |
| + k*π lub x = |
| + k π, k − dowolna liczba całkowita |
| | 4 | | 4 | |
25 sty 14:17
Zosia: i to już jest rozwiązanie całe? skomplikowane to
25 sty 14:25
Janek191:
| | π | |
Zapisz teraz w postaci wielokrotności liczby |
| |
| | 4 | |
25 sty 14:28
Zosia: ale jak to mam zapisać?
to co pisałeś wyżej to jest już rozwiązanie?
25 sty 14:36
x Rec: jakie jest ostateczne rozwiązanie ?
25 sty 14:50
Jerzy:
Tak, to jest rozwiązanie.
25 sty 14:51