geometria
Maryś: 1. pole rombu jest rowne 156 cm2. wysokosc rombu ma dlugoscc 12 cm. oblicz sume dlugosci jego
przekatnych.
2. pole rombu, ktorego kat rozwarty ma miare trzy razy wieksza od miary kata ostrego, wynosi
162cm2. oblicz dlugosc boku rombu.
prosze bardzo o pomoc. nie mam bladego pojecia, jak to zrobic.
16 sty 12:52
justka:

P = a *h
156 = a*12
a=13
a
2 =x
2+h
2
169=x
2+144
x=5
d
2=(a−x)
2 +h
2
d =
√208
d=4
√13
P = 0,5d*e
156 = 0,5*4
√13 *e
e = 6
√3
e+d = 4
√13 +6
√13=10
√13
16 sty 14:56
Maryś: dzieki. a wie ktos, jak zrobic drugie?
16 sty 15:42