stożek
Piot: Tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod takim kątem α, że cosα=0,6. Oblicz
miarę kąta środkowego wycinka koła będącego powierzchnią boczną stożka po rozwinięciu na
płaszczyznę.
Mógłbym prosić o rysunek?
25 sty 14:06
Janek191:
| | h | |
tg α = |
| = 0,6 ⇒ h = 0,6 r |
| | r | |
25 sty 14:54
Janek191:
Pomyłka − miał być cos α
| | r | |
cos α = |
| = 0,6 ⇒ r = 0,6 l |
| | l | |
25 sty 14:56
Jerzy:
| | r | |
Janek ... |
| = cosα = 0,6 ⇔ r = 0,6*l |
| | l | |
25 sty 14:57
Jerzy:
Długość łuku wycinka wynosi: 2πr = 2π*0,6l
| | 2π*0,6l | | β | |
Teraz: |
| = |
| ⇔ β = 216o |
| | 2πl | | 360 | |
25 sty 15:04