Jak się do tego zabrać?
Zosia: Funkcja f określona jest wzorem f(x) = x + Ix +1I. Udowodnij, że nie istnieje pochodna funkcji
f w punkcie 1.
25 sty 13:58
Jerzy:

Trudno dowodzić coś, co jest nieprawdą. f(1) = 2
25 sty 14:01
Jerzy:
Oczywiście: f'(1) = 2
25 sty 14:02
Zosia: f prim tak? i takie uargumentowanie wystarczy?
25 sty 14:09
Jerzy:
Podejrzewam,że w treści jest " nie istnieje w punkcie: −1"
25 sty 14:11
Zosia: nie nie, "że nie istnieje w punkcie 1"
25 sty 14:15
Jerzy:
No to istnieje i wynosi 2 : f'(1) = 2
25 sty 14:16
Zosia: przepraszam Pana bardzo

kolega źle podyktował zadanie

f{x) = x + Ix−1l.
25 sty 14:21
Adamm: zadanie jest bardzo proste
| | f(x)−f(1) | | f(x)−f(1) | |
liczysz limx→1− |
| oraz limx→1+ |
| |
| | x−1 | | x−1 | |
25 sty 14:23
Zosia: ale jak to obliczyć? kompletnie nie wiem
25 sty 14:24
Adamm: Zosia, no trudno
25 sty 14:25
Jerzy:
Rozpisz sobie funkcję dla: x < 1 oraz: dla x ≥ 1
25 sty 14:26
Adamm: | | f(x)−f(1) | | x+(1−x)−1 | |
limx→1− |
| = limx→1− |
| = 0 |
| | x−1 | | x−1 | |
| | f(x)−f(1) | | x+(x−1)−1 | |
limx→1+ |
| = limx→1+ |
| = 2 |
| | x−1 | | x−1 | |
zatem pochodna nie istnieje w punkcie x=1
25 sty 14:31
Michał: dlaczego w mianowniku jest x − 1?
30 sty 17:43
dream87: no właśnie?
30 sty 19:32
Adamm: proszę o doczytanie tematu zamiast komentarzy i odgrzewania kotletów
30 sty 19:33
Krzysiek: no właśnie?
30 sty 22:21
Adamm: Krzysiek, widzę że pan jest mało inteligentny
30 sty 22:33
Adamm: ah, nieważne
przeczytałem w liczniku i myślałem że się o to czepiacie
w mianowniku jest x−1 z definicji pochodnej
30 sty 22:34
Adamm: przepraszam za jakiekolwiek nieprzyjemności, myślałem że na mnie naskakujecie
30 sty 22:38