wyznaczniki, macierze
Anna: Cześć,
Czy jak mam takie równanie: XC=3B
t −X gdzie macierz C jest dana {{−2,1,0},{0,1,1},{2,1,2}} i
jej wyznacznik to 0, natomiast det B = 5 i obie macierze są stopnia 3, to mogę je
przekształcić do takiej postaci?
XC=3B
t −X
XC + X = 3B
t
X(C+1)=3B
t / *(C+1)
−1
X*J=3B
t *(C+1)
−1
I polecenie zadania: wyznacz wyznacznik X:
det(X) = det(3B
t * (C+J)
−1) \\\ Tu zamieniłam 1 na J
det(X) = det(3B
t) * det(C+J)
−1 \\\ U = C+J
det(X)= 3
3 det(B) * (det(U))
−1
det(X) = 27*5 * (−3)
−1 \\\ macierz U to macierz C + jednostkowa czyli
{{−2,1,0},{0,1,1},{2,1,2}} + {{1,0,0},{0,1,0},{0,0,1}} det(U) = 3
det(X) = −45
macierz C+J tutaj:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%7B%7B-2,1,0%7D,%7B0,1,1%7D,%7B2,1,2%7D%7D+%2B+%7B%7B1,0,0%7D,%7B0,1,0%7D,%7B0,0,1%7D%7D