Dowód
mat111: Wykaż, że w kulę o promieniu R nie można wpisać stożka o objętości πR3 j3
25 sty 12:48
jc: Czym jest j? Czy należy znaleźć największą wartość j, dla której odpowiedni stożek istnieje?
25 sty 13:09
Jerzy:
j
3 − jednostka objętości
25 sty 13:10
Jerzy:
| | 1 | |
Chyba najprościej tak: V = |
| πR2*H = πR3 ⇔ H = 3R , co jest niemozliwe. |
| | 3 | |
25 sty 13:13
Jerzy:
Nie .... to jest żle ... promień podstawy stożka jest różny od R
25 sty 13:15
jc: Jaką jednostkę ma w takim razie π R3 j3?
25 sty 13:17
Jerzy:
Dowolną..... j = cm , dm, m.
25 sty 13:18
jc: Jerzy, nie jest źle. Jak weźmiesz mniejszy promień, to wysokość będzie jeszcze większa,
a już jest za duża.
25 sty 13:18
jc: Jednostki. Jeśli j jest np. metrem to R3 j2 będzie liczone w metrach do potęgi szóstej.
To przecież bez sensu.
25 sty 13:20
Jerzy:
Nie .... j = 1 cm , to j
3 = 1 cm
3 ( jednostka objętości )
25 sty 13:24
Adamm: ale co jeśli R=1 cm?
25 sty 13:25
Jerzy:
Nic .... , może powinno być: πR
3 [ j
3] i to by nie myliło
25 sty 13:27
jc: Czyli np. jeśli R=1m i j=1 cm, to R3 = m3 [cm3] ?
25 sty 13:30
Jerzy:
Spotkałem się wielokrotnie z takim zapisem..np.
R = 6
H = 10
V = πR2H [j3]
nie przywiązywałbym wagi do tego j w tym zadaniu.
25 sty 13:33
jc: Przy okazji, stożek o największej objętości mieszczący się w kuli ma objętość
równą 4/27 objętości kuli (choć oczywiście mogłem coś pomylić).
25 sty 13:34
Jerzy:
Teraz widzę,że moja propozycja chyba ma sens , bo zadano nam promień stożka: R
25 sty 13:37
jc: Czy to nie były czasem książki pisane przez matematyków?
Zwykle R zawiera już w sobie jednostkę, chyba, że powiemy, że R jest nie promieniem,
a liczbą np. metrów mieszczących się w promieniu.
25 sty 13:39
Jerzy:
Mniejsza z tym , ale myślę ,że tutaj o to chodziło
25 sty 13:41
jc: V = πhr2/3 ≤ π 2R R2 /3 = (2/3) πR3 < πR3
25 sty 13:42
Jerzy:
jc ... zauważ ,że promień stożka jest zadany i wynosi dokładnie R, czyli: H = 3R
25 sty 13:44
jc: "Wykaż, że w kulę o promieniu R". Po drobnej poprawce Twoje rozwiązanie będzie dobre.
Po prostu promień podstawy stożka ≤ R, co sprawia, że wysokość musi być jeszcze większa.
25 sty 13:49
Jerzy:
Ja to widzę tak:
| | 1 | |
skoro objetość stożka wynosi: πR3 , to πR3 = |
| πR2*R , gdzie R = H , |
| | 3 | |
bo w kwadracie musi być promień stożka, a nie wysokość.
25 sty 13:52
Jerzy:
no i w treści jest: " Wykaż,że w kulę o promieniu R "
25 sty 13:53
jc:
wysokość stożka ≤ 2R
promień podstawy stożka ≤ R
objętość stożka ≤ (2/3) πR3.
To wystarczy.
Oczywiście można lepiej szacować, ale w tym zadaniu nie trzeba.
25 sty 13:57