matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę
Oliwka:
Oblicz całkę
1+3cosx
∫
dx
1+cosx
25 sty 12:42
Jerzy:
Jeśli nikt nie znajdzie nic lepszego,to:
2
dx =
1 + t
2
1 − t
2
cosx =
1 + t
2
25 sty 13:57
jc:
(3+3cos x) − 2
dx
=∫
dx = 3x − 2∫
1+cos x
1+cos x
dx
1−cos x
∫
= ∫
dx
1+cos x
sin
2
x
1
∫
dx = − ctg x (może z plusem?)
sin
2
x
cos x
1
∫
dx = −
sin
2
x
sin x
Wystarczy teraz złożyć w całość.
25 sty 14:04
Jerzy:
No i bardzo ładnie
25 sty 14:05