matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę
Oliwka:
Oblicz całkę
1
∫
dx
4−3sin
2
x
25 sty 12:41
Jerzy:
Podstwienie uniwersalne.
25 sty 12:47
Sun:
Co to znaczy?
25 sty 13:20
Jerzy:
2
dx =
1 + t
2
1 − t
2
cosx =
1 + t
2
25 sty 13:22
Jerzy:
2t
Upss ... dla tej całki potrzeba: sinx =
1 + t
2
25 sty 13:25
Mariusz:
dx
1
∫
=∫
dx
1+3−3sin
2
(x)
1+3cos
2
(x)
dx
∫
1
cos
2
(x)(3+
)
cos
2
(x)
dx
1
∫
cos
2
(x)
3+1+tan
2
(x)
1
dx
∫
4+tan
2
(x)
cos
2
(x)
t=tan(x) Podstawienie zaproponowane przez Jerzego działa dla każdej całki postaci ∫R(cos(x),sin(x))dx
25 sty 14:05