ciągi geometryczne
jolka18: Ile jest liczb trzycyfrowych , których cyfry tworzą ciąg geometryczny. Ile jest liczb
czterocyfrowych o tej samej własności. Jaka jest odpowiedz dla liczb n− cyfrowych gdy n> 4
25 sty 12:34
g:
111...1, 222...2, ......, 999...9 − dla dowolnego n jest co najmniej 9 takich zdegenerowanych
ciągów geometrycznych (zdegenerowanych bo q=1)
n=3: dodatkowo 124, 248, 139
n=4: dodatkowo 1248
n>5: nic dodatkowo
25 sty 14:15
Mila:
dołącz ciągi malejące
25 sty 16:48
g: malejące... no jasne!
25 sty 17:08
jolka18: w odpowiedziach jest dla n = 3 20 liczb , dla n=4 26 liczb dla n > 4 jest n takich liczb i
jestem głupia
25 sty 19:53
Mila:
n=3
{111,222,333,444,555,666,777,888,999,124,421,248,842,139,931} 15 liczb
n=4
{1111,2222,3333,4444,5555,6666,7777,8888,9999,1248,8421}
Na pewno dobrze zobaczyłaś odpowiedź, jakoś nie widzę więcej.
25 sty 21:30
jolka18: właśnie tak jak Ty zrobiłam to zadanie ale ta odpowiedz /spr kilka razy / mnie osłabiła .
Dziękuję jednak za pomoc − przecież w podręcznikach też są pomyłki
26 sty 13:02
Mila:
Z jakiego podręcznika, może mam inne wydanie?
26 sty 16:13
jolka18: podręcznik Prosto do matury− zadanie 4.15
1 lut 11:58