kompletnie nie wiem o co chodzi
Arx: Wykaż, że jeśli prosta o równaniu x−y−5=0 jest rozłączna z okręgiem o równaniu x2+y2 − 2mx +
2my =0, to m∊ (−∞;0)∪(0,5/4)
25 sty 11:59
5-latek: Co to znaczy kompletnie nie wiem ?
Przeciez jesli prosta jest rozlaczna z okregiem to nie ma znim puktow wspolnych
(czyli odleglosc prostej od srodka okregu jest weksza od jego proniemia
25 sty 12:06
Arx: chodzi o to jak to udowodnic
25 sty 12:16
Jerzy:
Trzeba pokazać,że: x2 + (x−5)2 −2mx + 2m = 0 nie ma rozwiazań dla podanych w zadaniu m.
25 sty 12:17
Arx: skąd ten wzór?
25 sty 12:29
Jerzy:
Do równania okręgu za y podstawiasz: y = x − 5.
Jeśli to równanie nie ma rozwiązań, to prosta jest rozłączna z okręgiem.
25 sty 12:33