Całka
Robert: Dzień dobry, mam problem z tym zadaniem, jakby ktoś był tak dobry i mi je wytłumaczył.
Całka nieoznaczona ∫f'(x)*f
2(x) dx jest zawsze równa:
| | f3(x) | |
A. zero B. |
| + C C.f2(x) + C D.2f(x)*f'(x) + C |
| | 3 | |
25 sty 11:55
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
B) ... bo: [ |
| f2(x) + C]' = |
| *3*f2(x)*f'(x) = f'(x)*f2(x) |
| | 3 | | 3 | |
25 sty 11:59
Benny: B.
| | f3(x) | | f2(x)*f'(x) | |
( |
| +C)'=3* |
| |
| | 3 | | 3 | |
25 sty 12:00
Robert: Nie bardzo rozumiem
25 sty 12:04
Jerzy:
Wiesz co to jest całkowanie ?
25 sty 12:05
Robert: Tak, już widze. Policzył Pan pochodną funkcji z odpowiedzi B i się pokrywa z funkcją w całce.
25 sty 12:06
Jerzy:
Dokładnie tak. Całkowanie to szukanie funkcji pierwotnych do funkcji podcałkowej.
25 sty 12:07
Robert: Dziękuje, pozdrawiam.
25 sty 12:08