proszę o pomoc :(
Adam: Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x)=(x2−1)(x +2), wiedząc że W(1)=
−1, W(−1)= 1, W(2)= − 4.
25 sty 11:34
Jerzy:
Czy, aby nie jest : W(−2) = − 4 ?
25 sty 11:44
Adam: tak dokładnie, przepraszam za błąd.
25 sty 11:48
Jerzy:
W(x) = Q(x)*P(x) + R(x)
R(x) = ax2 + bx + c
teraz podstawiaj i na końcu oblicz: a,b,c.
25 sty 11:49
Adam: ale co jest tym Q P i R bo kompletnie nie rozumiem
25 sty 11:53
Jerzy:
Q(x) to pewien wielomian, o którego nas w zadaniu nie pytają.
W(1) = Q(1)*P(1 − 1)*(1 + 2) + R(1) = − 1 ⇔ R(1) = − 1
W(−1) = ..... R(−1) = 1
W(−2) = .................. R(−2) = −4
a*(1)2 + b*2 + c = −1
a(−1)2 −b(−1) + c = 1
..................................
Układ trzech równań , o trzech niewiadomych.
25 sty 11:57
Arx:
a*(1)2 + b*2 + c = −1 skąd Pan wziął przy b to 2?
25 sty 12:05
Jerzy:
Chochlik.... ma być: a*1
2 + 1*b + c = −1
25 sty 12:06
Arx: okej, czyli ostatecznie wychodzi mi coś takiego:
a + b + c = −1
a − b + c = 1
4 a − 2b + c = −4
i teraz jak to rozwiązać?
25 sty 12:15
Jerzy:
Metod jest wiele .. odejmij od pierwszego drugie i masz b
25 sty 12:19
Arx: okej, wyszło mi a= −2, b= −1 i c=2.
25 sty 12:27
Arx: Czy teraz R(X) = −2a2 −b +2 to moje rozwiązanie?
25 sty 12:40
Arx: −2x
2−1+2 miało być
25 sty 12:40
Jerzy:
Jeśli dobrze policzyłeś, to tak: R(x) = .....................
25 sty 12:48
Jerzy:
Tylko: −2x2 − x + 2
25 sty 12:51