matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Bardzo proszę o pomoc
Kamil:
Czy funkcja f R→R określona wzorem f=5x−1 jest odwracalna ? Jeśli jest znaleźć funkcję odwrotną
25 sty 10:58
Jerzy:
y = 5x − 1 5x = y + 1
1
1
x =
y +
5
5
1
1
f
−1
(x) =
x +
5
5
25 sty 10:59