matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiaz nierownosc
timek:
Rozwiąż nierówność
2x
x+6
≥
2 − 3x
x − 10
25 sty 10:09
Jerzy:
Dziedzina, prawa na lewo i wspólny mianownik.
25 sty 10:11
timek:
wychodzi
2x
2
− 20x
−3x
2
− 16x +12
−
≥0
−3x
2
+ 32x −20
−3x
2
+ 32x −20
mnożę przez −3x
2
+ 32x −20 2x
2
− 20x +3x
2
+ 16x − 12 ≥0 5x
2
− 4x −12 ≥ 0 Δ=16+240=256
6
x= −
v x=2
5
6
I wg tego powinno byc x∊(−
∞
,−
> U <2, 10) U (10,
∞
)
5
6
2
Niestetety odpowiedz jest inna x∊< −
;
U <2;10)
5
3
25 sty 12:35