wyrazy skrajne i srodkowe
Magda: hej. skrajnymi wyrazami proporcji są liczby 9 i 32, a suma wyrazow srodkowych jest rowna 34.
Oblicz wyrazy srodkowe.
16 sty 11:43
Magda: pomoże ktos?
16 sty 15:02
Magda: ?
16 sty 16:50
Magda: hejjjjjjjj
16 sty 17:20
Magda: δδδ
17 sty 00:20
Zośka:
x + y = 34
Nie chciało Ci się zapisać układu równań i go rozwiązać?
17 sty 00:23
Magda: chciało ale źle wychodzi
17 sty 00:35
martucha: ile ma wyjść ? tak jak napisała Zośka ?
5 sty 17:45
Mila: 9:x=y:32⇔9*32=xy
x+y=34
y=34−x
x(34−x)=288
x
2−34x+288=0
Δ=4
x
1=16 lub x
2=18
y
1=18 lu y
2=16
spr.
| 9 | | 18 | | 9 | |
| =? |
| = |
| zgodność |
| 16 | | 32 | | 16 | |
sprawdź drugi wariant
5 sty 21:31