funkcja dwóch zmiennych sinus
Kamil: Witam
Mam takie dwa równania
y(x,t) = Asin(kx − ωt)
oraz
y(x,t) = Asin(ωt − kx)
A = const
W wielu książkach jak i w internecie te równania pojawiają się zamiennie, a jednak zasadniczo
się różnią, bo przecież wynik z obydwu jest zupełnie różny
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć dlaczego tak się dzieje?
Dziękuje za pomoc
25 sty 00:56
Adam: Te dwa równania różnią się jedynie znakiem
25 sty 07:10
Kamil: Korzystając z tego że sin(−x) = −sin(x) moge sprowadzić jeden nawias by wygladał jak drugi, ale
dostanę minus przed funkcją i jej wykres będzie odwrotny.
25 sty 09:05
Kamil: a są równoważne
25 sty 09:05