Warunek funkcji kwadratowej
Maturzystka: Muszę przekształcic warunek x12−x22=x14−x24 do postaci (x1+x2)(x12+x22−1)=0
jednak nie mam pojecia jak to zrobic. Z gory dziekuje za pomoc.
25 sty 00:31
jc:
x2−y2=x4−y4 = (x2−y2)(x2+y2)
(x2−y2)(x2+y2−1)=0
(x−y)(x+y)(x2+y2−1)=0
25 sty 00:35
Maturzystka: jc przeciez warunek ktory Ci wyszedl nie jest tym ktory mial wyjsc
25 sty 00:51
jc: x1=x2=1 spełnia I warunek, a nie spełnia II (u Ciebie).
25 sty 00:54
Maturzystka: To nie są dwa oddzielne warunki. Ten pierwszy ma zostac przeksztalcony na ten drugi
25 sty 01:05
Maturzystka: x1≠x2
25 sty 01:07
alix: x12 − x22=x14−x24
(x1 + x2)(x1 − x2)=(x12)2 − (x22)2
(x1 + x2)(x1 − x2)=(x12 + x22)(x12 − x22)
(x1 + x2)(x1 − x2)=(x12 + x22)(x1 + x2)(x1 − x2) / (x1 + x2)(x1 − x2)
1= x12 + x22
x12 + x22 − 1 = 0
25 sty 12:39