c
Opos: Jak obliczyć całki :
24 sty 23:30
Opos:
24 sty 23:53
jc:
∫ (x2)2 (1−x2)−1/2 (x2)' dx = ∫y2 (1−y)−1/2 dy
= ∫ [1−(1−y)]2 (1−y)−1/2 dy = ∫[(1−y)−1/2 − 2(1−y)1/2+(1−y)3/2 ]dy
= −2(1−y)1/2 + (4/3) (1−y)3/2 − (2/5)(1−y)5/2
= −2(1−x2)1/2 + (4/3) (1−x2)3/2 − (2/5)(1−x2)5/2
∫ z zadania = −(1−x2)1/2 + (2/3) (1−x2)3/2 − (1/5)(1−x2)5/2
25 sty 00:11
Opos: W jaki sposób jest to rozwiązane ?
25 sty 00:39
Jerzy:
To całkowanie przez części ... pokażę Ci to prościej:
podstawienie:
√1−x2 = t ⇒ x
2 = 1 − t
2 ⇒ 2xdx = −2tdt ⇒ xdx = −tdt
| | (1−t2)2*t | |
... = ∫ |
| dt = − ∫(1 − t2)2dt = ... z tym chyba już dasz radę. |
| | t | |
25 sty 08:25
Jerzy:
2) Tu już trochę więcej roboty:
podstawienie:
√x2+4x+1 =xt + 1
| | 2(t−2) | |
Po przekształceniach dostaniesz: x = |
| oraz |
| | 1−t2 | |
| | 2(t2 − 4t +2) | |
dx = |
| dt |
| | (1−t2)2 | |
i podstawiaj do całki.
25 sty 08:46
Jerzy:
| | 2/3(x +1) − 5/3 | |
3) = ∫ |
| dx = 2/3∫(3x+1)2/3dx − 5/3∫(3x+1)−1/3dx = |
| | 3√3x+1 | |
i chyba już dasz radę.
25 sty 08:55