Procent
Nina: Sukienka byla o 24 zł drozsza od spoxni. Cene sukienki obnizono o 1% i kosztuje teraz tyle co
spodnie. Ile kosztowala sukienka a ile spodnie.5
24 sty 22:18
Nina: Ma byc 15%. O tyle obnizono
24 sty 23:24
Bogdan:
s − cena sukienki, p − cena portek
Rozwiąż układ równań: s = p + 24 i 0,85s = p
24 sty 23:45
Mila:
x− cena spodni
x+24− cena sukienki
0.85(x+24)=x
0.85x+24*0.85=x
0,15x=24*0.85
x=136
136+24=160
II sposób
s− cena sukienki
15% z s=24
s=160 zł
160−24=136 − cena spodni
24 sty 23:46