Zad. poziom matury rozszerzonej, okrąg wpisany w trójkąt
Jarek: Na okręgu o promieniu 6 cm opisano trójkąt równoramienny o kącie między ramionami 150 stopni.
Oblicz długość podstawy tego trójkąta.
Proszę o dokładne wytłumaczenie zadania i rozwiązanie go za pomocą wzorów i umiejętności na
poziomie matury rozszerzonej z matematyki, gdyż rozwiązanie tego zadania na internecie jest,
ale z wykorzystaniem wzoru Herona, a mi to nic nie mówi.
Z góry dziękuję.
24 sty 22:02
Bogdan:

Korzystając z twierdzenia sinusów otrzymujemy: .... (dokończ)
24 sty 22:17
Mila:
Witaj
Bogdanie 
Na okręgu opisano trójkąt .
24 sty 22:19
Bogdan:
No tak, chyba się starzeję

witaj
Mila
24 sty 22:22
Bogdan:

Szkic:
Środek okręgu wpisanego to punkt przecięcia dwusiecznych kątów wewnętrznych.
| 6 | | 6 | |
| = cos15o ⇒ b = |
| |
| b | | cos(45o − 30o) | |
| 6 + b | | 6 + b | |
| = tg15o ⇒ c = |
| |
| c | | tg(45o − 30o) | |
Długość podstawy trójkąta jest równa 2c
Są inne sposoby rozwiązania zadania
24 sty 22:50
Mila:

I sposób
r=6
γ=150
o
α=(180−150):2=15
o
obliczyć tg(7.5
o) i będzie rozwiązane.
Trochę jest z tym kłopotu.
II sposób
W ΔCSE:
sin(75
o)=sin(30+45)= możesz to rozpisać z wzoru sin(α+β)
| | 1 | | √2 | | √3 | | √2 | |
=sin30*cos45+cos30*sin45= |
| * |
| + |
| * |
| ⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
==========
⇔|SC|*(
√2+
√6)=24
|SC|*(
√2+
√6)=24/*(
√6−
√2)
|SC|*(6−2)=24*(
√6−
√2) /:4
|SC|=6*(
√6−
√2)
|CD|=h=6*(
√6−
√2)+6
W ΔCDB:
| | sin75 | |
a=h*tg75o=h* |
| , cos75 oblicz podobnie jak sin75 |
| | cos75 | |
a=[6*(
√6−
√2)+6]*(2+
√3)=6*[
√6−
√2+1]*(2+
√3)
a=6*(
√6+
√3+
√2+2)
|AB|=2a=12*(
√6+
√3+
√2+2)
======================
24 sty 22:50
Bogdan:
| | α | | 1 + cosα | |
Inny sposób (rysunek ten sam). ctg |
| = |
| |
| | 2 | | sinα | |
| c | | 15 | | 1 + cos15o | |
| = ctg( |
| )o = |
| |
| 6 | | 2 | | sin15o | |
| | 1 + cos(45o − 30o) | |
c = 6 * |
| = ... |
| | sin(45o − 30o) | |
24 sty 23:03
Jarek: Dziękuję Wam oboje za pomoc, jednak bardziej przemówił do mnie sposób Bogdana. I wynik zgadza
się z odpowiedziami
24 sty 23:17
Mila:
To pięknie.
24 sty 23:20