z
Opos: D'hospital
limx→0 (ex + x)1x
Mógłby ktoś mi to rozwiązać metodą D'hospitala ? Proszę o konkretne wytłuamczenie.
24 sty 22:00
Adamm: lim
x→0 (1+(e
x−1+x))
[1/(ex−1+x)](ex−1+x)/x
lim
x→0 (1+(e
x−1+x))
1/(ex−1+x) = e
lim
x→0 (1+(e
x−1+x))
[1/(ex−1+x)](ex−1+x)/x = e
2
24 sty 22:07
Opos: Jest na to jakaś reguła konkretna ? Ostatnio miałem również przykład limx→∞
(cos3x)1x2, mógłbyś go również rozwiązać, gdyż sobie z nim nie poradziłem ?
24 sty 22:16
24 sty 22:16
Adamm: to nie jest reguła, po prostu nie lubię używać reguły Hospiatala, jeśli nie muszę
sprowadzam granicę do postaci (1+f(x))1/f(x) przy czym f(x)→0 wraz z x→x0
24 sty 22:21
Opos: A móglbys rozwiazac ten drugi przyklad ? Zaraz przestudiuje ten pierwszy.
24 sty 22:23
Adamm: e
[ln(ex+x)]/x sprawdzamy granicę w potędze
| | ln(ex+x) | | | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| = 2 |
| | x | | 1 | |
24 sty 22:24
Adamm: to jest regułą Hospitala, zwyczajnie liczysz pochodną z licznika, mianownika, nudy
24 sty 22:25
Adamm: 22:16, jesteś pewien że x→∞ ?
24 sty 22:27
Opos: Oczywiscie x→0 !
24 sty 22:35
Opos: Z popędu popełniłem błąd, przepraszam.
24 sty 22:36
Opos: 22:24 do tej postaci doprowadziłeś przy użyciu tej samej metody co w zadaniu pierwszym ?
24 sty 22:37
Adamm: lim
x→0 (1+(cos(3x)−1))
[1/(cos(3x)−1)](cos(3x)−1)/x2
lim
x→0 (1+(cos(3x)−1))
1/(cos(3x)−1) = e
| | cos(3x)−1 | | −2sin2(3x/2) | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| = |
| | x2 | | x2 | |
| | −9sin2(3x/2) | | 9 | |
=limx→0 |
| = − |
| |
| | 2(3x/2)2 | | 2 | |
lim
x→0 (cos(3x))
1/x2 = e
9/2
lim
x→0 e
ln(cos(3x))/x2
| | ln(cos(3x)) | | | | 9 | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| = − |
| |
| | x2 | | 2x | | 2 | |
tak samo wynik to e
−9/2
| | sinx | |
tutaj już nie użyliśmy ponownie Hospitala bo limx→0 |
| = 1, granica specjalna |
| | x | |
24 sty 22:41
Adamm: Opos, jeśli chcesz korzystać z Hospitala, to mając symbol nieoznaczony w postaci
00 itd., bawiąc się w potęgi, sprowadzasz funkcję f(x)g(x), przy czym f(x)>0 do postaci
eln(f(x))*g(x) przy czym zajmujesz się granicą ln(f(x))*g(x)
24 sty 22:43
Opos: Super, dziękuję bardzo za pomoc. Przestudiuję wszystko na spokojnie, spróbuję zrobić kilka
przykładów i ewentualnie odezwę się później w tym samym temacie

Jeszcze raz bardzo
dziękuję.
24 sty 22:45
Adamm: oczywiście w linijce piątej, post 22:41 miało być e−9/2 zamiast e9/2
24 sty 22:46
Opos: Adamm jesteś jeszcze na forum ?
25 sty 00:55
Opos: Wszystko już jednak ogarnąłem. Dzięki jeszcze raz za super wytłumaczenie !
25 sty 01:07