Algebra
Nina: Ania wybrala sie na zakupy. Chce kupic ramki na zdjecia. Jeżeli wybierze większe to wystarczy
pieniędzy tylko na 3 ramki i zostanie jej 2.50 zl. Jeżeli natomiast wybierze mniejsze ktore sa
tansze o 2 zł to kupi 4 ramkk i zostanie jej 3 zl. Ile pieniedzy ma Ania.
24 sty 21:49
AlgebraMajLuv: A w jakiej bazie mamy to policzyć?
24 sty 21:53
Nina: Ma wyjsc 25 zl. Tylko jak obliczyc
24 sty 21:56
frych95: Tworzymy układ równań:
X−3Y=2,5
X−4(Y−2)=3
gdzie X to pieniądze, a Y to cena większej ramki (Y−2 to cena mniejszej ramki zgodnie z treścią
zadania)
w wyniku odjęcia góry od dołu mamy:
−Y = −7.5
Y=7.5
Podstawiamy za Y tą wartość do X−3Y=2,5 i wychodzi 25
24 sty 22:07
AlgebraMajLuv: Określmy działanie kwadracik dla naszej grupy Q4 / ew. monoidu ale to tam dużo u nas nie
zmieni.
W tej grupie nie może zakupić 4 ramek bo 4 mod 4 ≡ 0
Pozostaje zatem wyznaczyć funkcję, która zostanie przedstawiona jako iloraz wielomianów z
pewnym
działaniem kółeczko tym razem.
24 sty 22:11
Troll: Liczby w zadaniu :
3 − ramki
2,5zł − zostalo
2zł − o tyle tańsze
4 − małe ramki
3zł − zostanie
| (2 * 2,5) + 4 + 3 + 3 | |
| = 25 |
| 2,5 | |
24 sty 22:19
Troll: rozwiazanie 22:07 jest poprawne, zartowaem ja sobie, bo jstem trollem, takim z bajki xd
24 sty 22:23