granice jednostronne
zdammatme17: | | 0+ | |
czy ktos mi powie do czego dąży [ |
| ] |
| | 0− | |
24 sty 21:46
Mila:
symbol nieoznaczony
24 sty 21:52
zdammatme17: | | |x−1| | | 0+ | |
ech bo mam do policzenia granice lewostronną x→1− z |
| i wychodzi mi [ |
| ] i |
| | x−1 | | 0− | |
mam odpowiedz w ksiazce ze to 12 i albo ja coś zle licze albo nie wiem... w jeszcze jedym
przykladzie wychodzi mi tak samo ktos cos podpowie?
24 sty 22:06
jc: Granica lewostronna, czyli bierzemy x<1.
| |x−1| | |
| = −1, granica więc wynosi −1. |
| x−1 | |
24 sty 22:09
Adamm: symbol nieoznaczony to dokładnie to co słyszysz
wyrażenie nieokreślone mogące przybierać różną wartość w zależności od okoliczności
tutaj wystarczy skorzystać z tego że przy x→1− mamy x<1 zatem x−1<0 więc można opuścić
wartość bezwzględną dodając minus
24 sty 22:10
zdammatme17: nie rozumiem skąd to −1 ech wiem ze x<1 czyli w liczniku bedzie 0−?
24 sty 22:14
Adamm: zdammatme17, niezdammatme17?
24 sty 22:15
zdammatme17: xd po prostu moze nie rozumiem czegos?
24 sty 22:15
jc: Jak x < 1 to x−1<0 i |x−1| = 1−x. Wtedy |x−1|/(x−1)=−1.
24 sty 22:16