calka z pierwiastkiem
gad: calka z pierwiastkiem
∬√3x−2
witam mam problem z taka calka wszystkie inne rozwiazuje ale tej za nic nie moge ugryzc
24 sty 21:43
jc: To jest jakaś podwójna całka?
24 sty 22:11
Jerzy:
√3x − 2 = t
24 sty 22:48
gad: to normalna calka pomoze ktos?
25 sty 02:05
Bohdan: ∫(3x−2)(1/2)=(2/3)*(3x−2)(3/2)
25 sty 02:12
25 sty 02:35
Bohdan: Inaczej
jest kilka mozliwosci ja zrobie to tak
podstawiam 3x−2=t
3 dx = dt /:3
dx = 1/3 dt
∫√t *1/3 dt = 1/3 ∫√t dt = 1/3 ∫ t1/2 dt = 1/3 (2/3)t3/2 =(1/3 )*
(2/3)(3x−2)3/2=
=(2/9)*(3x−2)3/2
25 sty 02:56
gad: no i to sie szanuje dzieki
25 sty 02:58