wykaż, że (2n+2)-cyfrowa liczba jest kwadratem liczby naturalnej
not4you: Wykaż, że (2n+2)−cyfrowa liczba w postaci 11...122...25 (zapis tej liczby to słownie n, jedynek
po nich n+1 dwójek i na końcu pięć) jest kwadratem liczby naturalnej dla dowolnego n.
Nie wiem czy wiadomo o co chodzi, ale ciężko mi to inaczej zapisać, dlatego podam przykłady
takich liczb po kolei
dla n=1 => 1225
n=2 => 112225
n=3 => 11122225 itd.
24 sty 21:37
g: | | 10n−1 | |
Zauważ że 111...1111(n jedynek) = |
| |
| | 9 | |
| | 102n+2−1 | | 10n+2−1 | | 25*4*(102n+10n)+25 | |
L = |
| + |
| + 3 = |
| = |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 25*(2*10n+1)2 | | 5*(2*10n+1) | |
= |
| = ( |
| )2 |
| | 9 | | 3 | |
liczba (2*10
n+1) jest podzielna przez 3, bo to liczba typu 200..001
24 sty 23:20