pole powierzchni bocznej ostrosłupa
not4you:

Jedna z krawędzi bocznych ostrosłupa jest prostopadła do jego podstawy, będącej prostokątem o
bokach długości 5cm i 12cm. Najdłuższa krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy
pod kątem 60. Oblicz pole powierzchni bocznej ostrosłupa.
Czy robię to dobrze?
h=13
√3 zatem y
2=(13
√3)
2 + 25 => y=4
√133 => P4= 1/2*12*y głównie chodzi mi o jeden
moment a mianowicie czy trójkąt ABS na moim rysunku jest prostokątny? (kąt prosty to BAS) bo
jeśli tak, to dalej zadanie bajka