hmmm...
Cynamonek: oblicz długość promienia okręgu opisanego na trójkącie o bokach długości 13,14,15
24 sty 20:36
Mila:
Jaką masz propozycję?
24 sty 20:39
Cynamonek: Żadnego kąta nie mam podanego więc raczej trygonometrii nie użyję. Wzorów na trójkąt
równoboczny też nie użyje.
Pewnie jest to dosyć banalne ale właśnie w banałach jestem najgorszy

Próbowałem podzielić to
na 1/2 i z pitagorasa co też nic nie dało.
Na początku myślałem, że potrzebuję wysokości ale nie wiem.
24 sty 20:44
Cynamonek: chciałem zrobić z H= a*bc ale to raczej nie pójdzie.
24 sty 20:45
Adamm: ja myślę tak, wzór Herona i wzór na pole wyrażone przez promień okręgu opisanego
24 sty 20:46
Cynamonek: Może obusieczne poprowadzić a następnie wyszukać promień?
24 sty 20:46
Mila:
1)
| | 13+14+15 | |
PΔ=√p*(p−a)*(p−b)*(p−c), p= |
| |
| | 2 | |
oblicz
3) porównanie
Będą kłopoty, to pisz.
24 sty 20:57
yht:
albo na początek tw. cosinusów
potem mając cosinusa kąta wyznaczyć sinus
| | a | |
i z tw. sinusów |
| = 2R wyznaczyć szukane R |
| | sin α | |
24 sty 20:58
Cynamonek: P= √21 (21−13)(21−14)(21−15) = 84
R = a*b*c4P R= 273336
odpowiedź mówi R= 658
gdzie jest błąd?
24 sty 21:09
Cynamonek: p=21 p= a+b+c2 p = 13+14+152
24 sty 21:10
yht:
zjadłeś zero w liczniku, powinieneś mieć 2730 a nie 273
24 sty 21:11
Cynamonek: Jejku dziękuję, chyba za dużo na dziś x )
24 sty 21:17
Mila:
24 sty 21:23