pochodne
help: Witam, proszę o pomoc

Znajdź ewentualne ekstrema i monotoniczności funkcji f(x)=
e
−(x−1)2
24 sty 20:29
Janek191:
f(x) = e − x2 +2 x − 1
więc
f '(x) = ( − 2 x + 2)*e − x2 +2 x − 1 = 0 ⇔ x = 1
24 sty 20:34
jc: funkcja y→ey jest rosnąca. Wiesz jak wygląda wykres funkcji kwadratowej x → −(x−1)2
− rośnie dla x≤1 i maleje dla x≥1, osiąga maksimum w punkcie x=1.
To samo jest prawdą dla złożenia x→ e−(x−1)2.
24 sty 20:35
help: nie rozumiem tego, mógłby mi pan podać z jakich wlasnosci korzystac?
24 sty 20:38
Janek191:
24 sty 20:39
help: chodzi mi o obliczenie pochodnej z takiej funkcji w której występuje liczba e.
24 sty 20:40
Janek191:
Wzór na pochodną funkcji złożonej
24 sty 20:43
Janek191:
[ f(g(x)) ] ' = f '( g(x))* g '(x)
24 sty 20:44
Janek191:
f( x) = eg(x)
f '(x) = eg(x)* g'(x)
24 sty 20:45
help: dziękuję
24 sty 20:50