nierownosc
Iviko: 4 (m − 1)
2 − 8 (m
2 − 1) < 0
Jak to można rozwiązać "sprytnie" bez mnożenia wszystkiego?
Tak jak tutaj :
https://www.zadania.info/d39/723778
nie do końca rozumiem skąd się bierze 4(m − 1)(m − 1 − 2m − 2)
4 jest dane przed nawias ale skąd ten drugi nawias
24 sty 20:28
Janek191:
Wyłącz ( m − 1) przed nawias
24 sty 20:30
Jack:
m2−1 = (m−1)(m+1), zatem wyłączamy (m−1) przed nawias a dokladniej 4(m−1)
4(m−1)[(m−1) − 2(m+1)] = ...
24 sty 20:30
Janek191:
m2 − 1 = ( m −1)*( m +1)
24 sty 20:31
Iviko: Czyli jak wyłącze przed nawias 4 (m − 1)
To mam
4 (m − 1) − 2 (m+1)
?
24 sty 20:39
Iviko: Ok juz wiem

Dzięki za pomoc
24 sty 20:44