obliczyć granicę
mm: obliczyć granicę
limx→0− xsinx
=limx→0− esinx * lnx
jak dalej?
24 sty 20:09
Adamm: po zespolonych lecisz?
24 sty 20:11
mm: nie
24 sty 20:12
mm: nie wiem jak to przekształcić żeby móc skorzystać z de l'Hospitala
24 sty 20:14
Adamm: działamy w dziedzinie rzeczywistej? to granica nie istnieje
24 sty 20:14
Jerzy:
| | sinx | | x | |
limx→0(sinx*lnx) = lim |
| * |
| |
| | x | | lnx | |
24 sty 20:16
Jerzy:
| | sinx | |
Nie ... = lim |
| (xlnx) |
| | x | |
24 sty 20:19
mm: no ale teraz dół dązy do 0 a u góry jest ∞*0
24 sty 23:05
mm: bo sinx i x dązy do zera a lnx do −∞
24 sty 23:06
mm: A wgl jak się robi takie ładne ułamki piętrowe na tym forum?
24 sty 23:08
mm: A dobra, juz wiem, można xlnx zamienić na 1/(xlnx) i włożyć do mianownika wtedy będzie 0 przez
0
24 sty 23:11
25 sty 09:06