kąt między prostą a płaszczyzną
fasolus: Czy ktoś mógłby mnie uświadomić czy dobrze rozumuję ? Mam prostą l: x+y+z−3=0, x−2y−z−1=0
i płaszczyznę pi: x+y=0
Czy kąt między tą płaszczyzną i prostą to będzie kąt między wektorem kierunkowym prostej i
dowolnym wektorem równoległym do tej płaszczyzny ?
24 sty 19:50
Jerzy:
| | π | |
φ = |
| − α , gdzie: α to kąt między wektorem kierunkowym prostej i wektorem |
| | 2 | |
normalnym płaszczyzny.
24 sty 19:55
fasolus: Czyli w tym konkretnym przykładzie około 11 stopni ?
24 sty 19:56
fasolus: 79*?
24 sty 19:57
Mila:
k
→=[1,1,1] x [1,−2,−1]=[1,2,−3]
n
→=[1,1,0]
[1,2,−3] o [1,1,0]=3
3=
√1+4+9*
√1+1+0*cosα
φ=90
o−55.46
24 sty 20:37