Zbadać monotoniczność funkcji i wyznaczyć ekstremum
kuba: Zbadać monotoniczność funkcji i wyznaczyć ekstremum
f(x) = ln2x + 8lnx + 2
D: (0,+oo)
Rozwiązanie:
f'(x) = 2lnx * 1/x + 8/x = 2lnx+8 x
f'(x) = 0 <=> 2lnx + 8 = 0 => x = e−4
f(x) jest malejąca na przedziale (0,e−4)
f(x) jest rosnąca na przedziale (e−4, + oo)
I teraz mam pytanie jak zbadać czy w e−4 jest max/min lokalne?
24 sty 18:34
Adamm: f(x)=ln2x+8lnx+2
ponieważ funkcja lnx jest funkcją rosnącą o zbiorze wartości ℛ, to zastępując f funkcją
pomocniczą g(x)=x2+8x+2 otrzymamy te same ekstrema
funkcja ma minimum dla x=−4
zatem f(x) ma minimum dla lnx=−4 czyli x=e−4
24 sty 18:37
Adamm: nie trzeba nawet znać pochodnych do tego zadania
24 sty 18:37
jc:
f(x) jest malejąca na przedziale (0,e−4)
f(x) jest rosnąca na przedziale (e−4, + oo)
To wyjaśnia, że mamy minimum lokalne (globalne).
Można było od razu popatrzyć na f, ja na złożenie.
f(x)=(ln x + 4)2 − 14
Funkcja ln x jest rosnąca, i przyjmuje dowolne wartości. W punkcie, gdzie ln x = −4
czyli dla x=e−4 mamy minimum równe −14.
24 sty 18:43