Prawdopodobienstwo- drzewka
ada: Witam, mam pare zadan z okropnego prawdopodobienstwa. Czy mógłby ktos mi pomoc je rozwiazac, a
co wazniejsze− zrozumiec?
Na początek:
Mamy trzy urny typu U1 i 2 urny typu U2. W urnie typu U1 znajdują się 2 kule białe i 8
czarnych, zaś w urnie typu U2 znajdują się 3 kule białe i 2 czarne. Dokonujemy
losowego wyboru urny, a następnie z wybranej urny wyciągamy kulę. Jeśli
wyciągniemy kulę białą, to z urny tej wyciągamy następną kulę, jeśli wyciągniemy
kulę czarną, to rzucamy raz monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosujemy
dwie kule białe? Jakie jest prawdopodobieństwo, że otrzymamy orła?
24 sty 18:28
ada: Błagam o pomoc..
24 sty 18:46
ada: ?
24 sty 19:26
ada: .
24 sty 19:37
ada: .
24 sty 19:47
ada: .
24 sty 19:59
ada: .
24 sty 20:18
Mila:

U1 −2B,8C
U2− 3B,2C
U2− 3B,2C
| | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | | 3 | | 2 | |
P(BB)= |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| =... licz |
| | 3 | | 10 | | 9 | | 3 | | 5 | | 4 | |
| | 1 | | 8 | | 1 | | 2 | | 2 | | 1 | |
P(O)= |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| =... |
| | 3 | | 10 | | 2 | | 3 | | 5 | | 2 | |
24 sty 20:22
ada: Dziękuję bardzo Mila
24 sty 20:54
ada: A czy urny typu U1 nie powinny być 3? Miałam właśnie problem z zinterpretowaniem tego
dokładnie.
24 sty 20:56
Mila:

No tak: 3 urny typu U1 i dwie U2− razem 5 urn
Początek drzewka zmieni się. Reszta tak samo
Poradzisz sobie ?
24 sty 21:02