Matematyka dyskretna - Transwersale
frych95: Witam mam wyznaczyć transwersalę dla rodziny zbiorów {A,B,C,D,E,F}, zachowując każdorazowo
podaną kolejność elementów w zbiorach A−F
A{2,4,5,6}
B{1,3,5,6}
C{2,3,4,5}
D{1,3,4,6}
E{1,2,3,4}
F{1,2,4,5}
Bezproblemowo da się dojść do etapu:
A=2
B=1
C=3
D=4
E=? − Stosując algorytm dochodzę do tego, że za B podstawiam 5 a za E podstawiam 1
A= 2
B= 5
C= 3
D= 4
E= 1
F= ? − I tu się pojawia moje pytanie:
Mam: F {1,2,4,5} wszystkie te liczby są wykorzystane, i należą kolejno do: E A D B,
elementy, które należą do tych zbirów i nie pojawiły się wcześniej to:
{5,6}, które należą do A. I teraz... 5 już jest wykorzystywana przez B, natomiast 6 w ogóle nie
jest jeszcze wykorzystywany, ale w tym zbiorze 5 jest pierwsze... zatem mam badać dalej:
"Który zbiór posiada ten element" i dalej wykonywać algorytm [w wyniku czego za B podstawię 6
a za A −5 ], czy po prostu skoro 6 nie zostało wcześniej użyte, to podstawić to za A?
24 sty 18:26
frych95: Odświeżam
24 sty 19:35
Jack: rowniez jestem strasznie ciekaw
24 sty 19:39
Jack: ref?
24 sty 20:28