Matematyka Liceum
Mira : Wyznacz i uporządkuj wielomian W , a następnie oblicz dla x=−2, W=x*s−T2 , gdzie S=x3+3x+1 ;
T=x2−1
zad 2
Rozwiąż równania i nierówności
a) 4x−4x2=1
b)2x2+5x−3≥∊0
c) 6x3−5x2−6x=0
d) x(2x2+3x+1)=0
e) x+3/ 3−x= x/x−1
f) 1−2x/x=3
zad 3
Wyznacz miejsce zerowe funkcji i zapisz wzór w postaci iloczynowej
Fx=2x2+7x−4
Błagam o pomoc
24 sty 16:31
Janek191:
z.3
f(x) = 2 x
2 + 7 x − 4
Δ = b
2 − 4 a c = 7
2 − 4*2*(−4) = 49 + 32 = 81
√Δ = 9
| | − b − √Δ | |
x1 = |
| = − 7 − 92*2 = − 4 |
| | 2 a | |
| | − b + √Δ | | − 7 + 9 | |
x2 = |
| = |
| = 12 |
| | 2 a | | 4 | |
więc
f(x) = a*(x − x
1)*(x − x
2) = 2*( x + 4)*( x −
12)
24 sty 21:21