pochodna 3^x
desperate: jak obliczyć pochodną 3x? wiem, że wynik ma wyjść 3x * ln3, ale nie rozumiem czemu
jest to funkcja złożona, więc postępowałam tak
(3x)' = (eln3x)' = (exln3)' * (xln3)' = 3x i... tu się pojawia problem, bo nie jestem
pewna jak wyliczyć pochodną z xln3
(xln3)' = 1 * ln3 + x * ...?
24 sty 15:29
Jerzy:
(a*x) = a
(ln3*x) = ln3
24 sty 15:30
Adamm: (3x)'=(exln3)'=exln3*(xln3)'=3xln3
(xln3)'=ln3*(x)'=ln3
przypominam że ln3 to wartość STAŁA
24 sty 15:31
Jerzy:
a jak chcesz po swojemu....(x*ln3) = 1*ln3 + x*0 = ln3
24 sty 15:31
desperate: Wszystko jasne, bardzo dziękuję za pomoc!
24 sty 15:33