Wykres i asymptoty
Kabuuz:

Mam takie dane i mam narysować funkcję która pasuje temu opisowi oraz powiedzieć jakie
asymptoty posiada. Czy to może być funkcja taka jak na rysunku, ma asymtoty poziome w +
∞ i w
−
∞, brak ukośnej i pionowej.
lim f(x)=1 lim f(x)=0
x−>1
+ x−>1
−
lim f(x)=1 lim f(x)=0
x−>+
∞ x−>−
∞
24 sty 14:57
Jerzy:
Twoja funkcja ( rysunek) nie ma asymptot.
24 sty 15:00
Kabuuz: Nie ma? Bo teoretycznie
lim f(x)=1
x−>+∞
i według definicji wychodzi mi że to asymtota.
Chyba że lim f(x)=1 ale f(x) nie może dotykać asymtoty tak?
x−>+∞
24 sty 15:05
Jerzy:
Oczywiście,że nie może.
24 sty 15:08
Kabuuz: Okej, dziękuję
24 sty 15:08