objetosc graniastosłupa
michalina: blaszana forma do pieczenia ma kształt graniastosłupa prostego o podstawie trapezu
rownoramiennego w ktorym podstawy sa rowne 12 i 16 cm a ramie ma 7cm dlugosci.
a) oblicz pojemnosc tej formy wiedzac ze mozna w niej upiec babke o dlugosci 30cm ,wynik podaj
z dokladnoscia 0.1l
16 sty 08:18
tom:

wysokość formy h=
√49−4=
√45=3
√5 cm
| | 1 | |
pole trapezu (dla wygody w dm by wynik otrzymać w l) P= |
| (1,6+1,2)*0,3 √5=0,42√5 dm2 |
| | 2 | |
V=P * h = 0,42
√5 * 3 =1,26
√5≈1,26 * 2,236 =2,81736≈2,8 l
16 sty 10:32