matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o sprawdzenie zadania. Jest łatwiejszy sposób?
SEKS INSTRUKTOR :
W trójkącie prostokątnym
AB
2
=
AC
5
|AB|=2x |AC|=5x
BD
Oblicz
DC
Najpierw obliczyłem długość |CB| =
√
29
x P=1/2 ah = 1/2*2x*5x = 5x
2
Obliczam długość |DA| P=1/2*|CB|*|AD|=5x
2
P=1/2*
√
29
x*|AD|=5x
2
10
√
29
|AD|=
29
Następnie z tw. pitagorasa obliczam
18125
|CD|=
√
841
464
|DB|=
√
841
|DB|
= U{
√
464
{18125}}=0,16
|CD|
Proszę o sprawdzenie. Jest jakiś szybszy sposób?
24 sty 13:50
SEKS INSTRUKTOR :
|DB|
464
*
=
√
=0,16
|CD|
18125
24 sty 13:52
g:
BD
pole ABD
=
DC
pole ADC
Trójkąty są podobne, więc stosunek pól = (stosunek boków)
2
.
BD
AB
= (
)
2
DC
AC
24 sty 15:06
SEKS INSTRUKTOR :
Ja piernicze xD
24 sty 15:21