matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Przybliżenie pochodna.
Defi:
Przybliż wartość za pomocą pochodnej
3
√
0,97
8,03
Potrafię obliczyć każda z nich z osobna, ale nie wiem jak zrobić to na raz. Z góry dziękuję za pomoc
24 sty 13:35
g:
3
√
1+x
f(x,y) =
f(0,0) = 1/8
8+y
df
(1+x)
−2/3
/3
df
=
(0,0) = 1/24
dx
8+y
dx
df
−1
df
=
3
√
1+x
*
(0,0) = −1/64
dy
(8+y)
2
dy
df
df
f(−0.03, 0.03) ≈ f(0,0) +
(0,0) * (−0.03) +
(0,0) * 0.03
dx
dy
24 sty 15:25