Odległość punktu
mackowski: Odległość punktu A=(0;2) od paraboli opisanej równaniem y = x2 jest równa ?
24 sty 13:21
Adamm: P=(x, x
2)
d=
√x2+(x2−2)2
g(x)=x
2+(x
2−2)
2
g'(x)=2x+4x(x
2−2)
g'(x)=2x(2x
2−3)
g'(x)>0 ⇔ x(x−
√3/2)(x+
√3/2)>0
czyli x=0 to maksimum, −
√3/2 oraz
√3/2 to minima
oczywiście minimum globalne istnieje, zatem musi to być −
√3/2 lub
√3/2
| | √7 | |
zatem odległość wynosi d=√3/2+(3/2−2)2 czyli d= |
| |
| | 2 | |
24 sty 14:07
SEKS INSTRUKTOR : DZIĘKI ADAM
POZDRAWIAM SEKS INSTRUKTOR
24 sty 14:10
SEKS INSTRUKTOR : ZADANIE Z KONKURSU. PROSZE NIE UDZIELAĆ PORAD
24 sty 14:11
Adamm: nie, raczej nie
24 sty 14:21
SEKS INSTRUKTOR : 
?
24 sty 14:40