Porażka
Michał: Robie sobie całki i o dziwo z całkami nie mam problemu najgorsze jest jak robie całki funkcji
wymiernych i czasem nie wiem jak rozłożyć ułamek a widziałem w jednym przykładzie takie coś
| | 4 | |
U{x2}/{x−2}=x+ |
| może ktoś mi powiedzieć jak to coś sie wytworzyło  |
| | x−2 | |
15 sty 23:23
15 sty 23:29
Bogdan:
Dzielimy licznik przez mianownik:
x
2 : (x − 2) = x + 2
−x
2 + 2x
−−−−−−−
2x
−2x + 4
−−−−−−−
4
| x2 | | 4 | |
| = x + 2 + |
| |
| x − 2 | | x − 2 | |
15 sty 23:34
Michał: hmm na to bym nie wpadł

Dziękuje Bardzo
15 sty 23:35
Bogdan:
| | a | |
przecież |
| oznacza a:b, czyli a trzeba podzielić przez b |
| | b | |
15 sty 23:39
Michał: Już wiem jeszcze raz dziękuje przez te całki już mi główka słabo pracuje
15 sty 23:45