wyznacz współrzędne trzeciego punktu
MateuszB:

Witam serdecznie i proszę o pomoc. Możliwe, że to jest banalne, ale nic nie przychodzi mi do
głowy...
trzy punkty A,B,C tworzą dwa odcinki AB oraz BC. kąt α pomiędzy odcinkami wynosi 140 stopnie.
długość AB = 5
długość BC = 12
współrzędne punktu A(0,0)
współrzędne punktu B(3,4)
oblicz współrzędne punktu C.
24 sty 13:19
matilc: masz długość BC=12, i współrzędne punktu B i z tego wyliczasz
24 sty 13:23
matilc: albo pobawić się z Tw. cosinusów
24 sty 13:26
===:
albo wektory
24 sty 13:28
MateuszB: najgorsze jest to, że próbuję to rozgryźć już od wczoraj... i się zaciąłem
24 sty 13:32
MateuszB: wzór na to jakiś by mi pomógł
24 sty 13:39
BiednyStudent: wzór na długość odcinka
|AB| = √(x2−x1)2+(y2−Y1)2
24 sty 13:46
BiednyStudent: już wiesz?
24 sty 14:02
matilc: dobra, to zadanie nie należy do łatwych, generalnie ja znalazłem dwa rozwiązania, ale
współrzędne są bardzo niedokładne, długość odcinka |AC|=16,5

? czy ktoś to potwierdza
24 sty 14:33
matilc: jak chcesz to mogę Ci wysłać sreena z tym jak zrobiłem to w programie komputerowym , tylko
podaj maila czy cokolwiek
24 sty 14:53
matilc: jak coś to pisz, zadanie mam zrobione, wolę wysłać screena lub zdjęcie niż to wszystko pisać
24 sty 15:12
MateuszB: hexenpl@o2.pl
25 sty 09:34
MateuszB: daj znać jak wyślesz maila
25 sty 09:36
MateuszB: piszę program w c++ i bez zrozumienia tego ani rusz...
25 sty 09:39
matilc: wysłane,
26 sty 19:49
MateuszB: dzięki ! super
28 sty 20:25
matilc: Polecam się na przyszłość, a mam tylko 3 z maty XDDDD
29 sty 12:42
matilc: obliczenia do tego też mam
29 sty 12:45