Zbiór wartości f(x)=3+sin^4x-cos^4x
SEKS INSTRUKTOR : Oblicz zbiór wartości funkcji
f(x)=3+sin4x−cos4x
x∊R
24 sty 13:15
jc:
= 3+(sin2 x − cos2 x)(sin2 x + cos2 x)
= 3+(sin2 x − cos2 x) = 3 − cos 2x
najmniejsza wartość = 3−1=2
największa wartość = 3+1=4
Funkcja jest ciągła, więc przyjmuje wszystkie wartości pośrednie.
Zatem zbiorem wartości jest przedział [2,4].
24 sty 13:19
===:
f(x)=3+(sin2x+cos2x)(sin2x−cosz2x)
f(x)=3−cos(2x)
dalej już sam
24 sty 13:20
Jerzy:
Wskazówka:
sin4x − cos4x = (sin2x + cos2x)(sin2x − cos2x)
24 sty 13:20
matilc: POTWIERDZAM
24 sty 13:20
SEKS INSTRUKTOR : ło panie, proste

Dzieksik
24 sty 13:39
SEKS INSTRUKTOR : wgl sąd jest ze cos2x−cos2x=sin2x wzór w kartach jest na odwrót
24 sty 17:09
SEKS INSTRUKTOR : ah, wylacyzlem minusika
24 sty 17:31